Exleprás 2013.09.28. 18:23

Megfigyelések

Kicsit régen jelentkeztem - most is eléggé össze-vissza gondolataim vannak, de néhányat már ideje leírnom. 3 hete élek itt, és ugyan 1-2 dologban eligazodom, azért túlzás lenne azt mondani, hogy járatos vagyok a városban. Ennek ellenére pár random témában mesélek, hátha érdekes (aki már járt Ázsiában, vagy más, harmadik világbeli országban, annak nem biztos, hogy sok újdonságot tartogatok).


1. Közlekedés

Kép 251.jpg

Az utcán átmenni mindig egy nagy kaland, tekintve hogy a kanyarodó autók, robogók és biciklik bármikor elüthetnek bármilyen irányból. Egyes kereszteződésekben jobb eséllyel jutsz át piroson (tesztelve), máskor pedig jobb a tömeg erejét kihasználni vagy legalább egy helyi lakoshoz tapadva átsurranni. Ha egyedül kényszerülsz átmenni akkor célszerű határozottan és némi körültekintéssel menni, mert ha irányt és sebességet tartasz akkor tudnak ehhez igazodni a többiek és kikerülnek - elég rugalmas amúgy is a vezetési stílus. Ha szemkontaktust teremtesz, akkor vesztett ügy, neked kell megállni... A buszok és metrók - mint már elpanaszkodtam néhány embernek - elég zsúfoltak és általában a személyes tér nem létező fogalom. A buszok beérkezésekor az első ajtón lehet csak felszállni, ami nagy tülekedést eredményez, van h érdemesebb a következőt megvárni (= esélytelen felférni). Kritikus pont a leszállás, de kellő elszántsággal nem para. A metrón a leszállás gond, nagy elánnal jönnek a felszállók (kis nyilak jelzik, hogy oldalról jöjjenek, így helyet adva annak, aki kiszállna / van ahol felirat hívja fel a figyelmet arra, hogy miért jó kicsit várni a beszállással) - de lásd harc az élet, nyomulni kell. A kijáratok megtalálása állandó szórakozás, egy-egy megálló 5-7 akár 10 kijárattal is el van látva, meg átszállásnál is lehet kacifántos utakat találni, de minden elég logikusan fel van építve, térképek is vannak - persze néha bebukja az ember, mert mint én, nem néz utána pontosan és kicsit intuitívan bóklászik. Szomorú viszont, hogy a metrók nagyjából 11 után már nem járnak, éjszakai járatok nincsenek, tehát taxival kell éjjel menni - annyira nem drága, de jobb megosztani a költségeket buliba jövet-menet (mivel az egyetem nem épp a központban van).

A metrókártya itt is divatos (olyan mint az Oyster Londonban) - buszon, metrón és talán még taxiban is használhatod, teszel rá pénzt és kész. Jegyet is lehet venni persze, meg pénzbedobósat játszani a buszon, de egyszerűbb nem szöszölni ezekkel, mert nincs nagyon rá idő.

2. Kaja (kép nincs)

A menza a campuson elég tuti és olcsó, több is van, egy a kolinál, a többi pedig nagyobb épületek közelében. Általában 2 emeleten válogathatsz, az alapmenüben rizs van és mellé tehetsz amit szeretnél: mutogatással lehet operálni (még kínaiak is így teszik), a student card-dal pedig fizetsz. A tálcán kis mélyedések vannak, kicsit ilyen börtön feeling, de praktikus. Vannak helyben összerakott levesek, tészták és sült rizs, meg persze a gőzgombóc, ami a jolly joker. Kés és villa nincs, ellenben pálcika és kanál is ki van téve, aki ügyetlen annak az utóbbi életmentő lehet :) ((Már azért egyre jobban megy a dolog, de pl. a kukorica elég lehetetlen feladatnak tűnik pálcikával))

A minőség menzai (olajos, zsíros tud lenni), de néha vannak egész jó fogások, csípős, édes-savanyú vagy egészen egyszerű sült ételek. Ami fontos, hogy a kajaidő végére a legjobb dolgok elfogynak és ki is hűlnek, szóval nem árt időben odaérni, ami sajnos elég korán van (reggeli 7-9, ebéd 11-13, vacsi 16.30-19). Amiben viszont verhetetlen az az ár: én eddig 400 forintnál többet egyszer sem hagytam ott, pedig rendesen ettem.

Ha még este 7 után is éhes lennél (ami lássuk be, megesik), akkor jó szolgálatot tesz az egyik legnagyobb találmány erre: a kis kocsikon kiszálló árusok utcai kajája, ami estétől nagyjából éjjel 2-ig mindenfelé megtalálható és kiemelt helyeken (pl. koli, bulinegyed) hétvégén, egész éjszaka is elérhető.

A fényképezést majd megejtem, de általában nem nagyon szeretik, mint ahogy a rendőröket sem, mivel a kínai eü hatóságok nem igazán hagyják ezeket jóvá. Viszont nagyon finomakat sütnek: van ahol wokban, vagy sütőlapon, van ahol egy vályúszerű szerkezeten, amiben parázs van. Ez utóbbinál kirakják a pálcikára tűzött mindenfélét (pl. hal, csirke, tofu, zöldség, kenyérke), amiket te válogatsz össze, majd bekenik csípős fűszerkeverékkel és megsütik. Általában nyársanként kell fizetni, és mint minden kaja, ez is olcsó, kb. 400 Ft-ból belaksz. Lehet kis sült csirkefalatokat is szerezni vagy sushi-szerű göngyöleget változatos betétekkel, vagy gyros-hoz hasonló apróra vágott disznóhússal töltött "pitát" (vmi buciféle) némi zölddel és még sorolhatnám...

Ezeket otthon is be lehetne vezetni, kicsit több fantázia van bennük mint a gyros-falafel-200Ft-os pizzaszelet hármasban. Persze az ÁNTSZ nem tudom mit szólna :)

3. Mellékes helység

Ami bemegy az ki is jön ugyebár... Első meghökkenésem az egyetemen ért, mivel hagyományos angol wc nem minden épületben van, legtöbbször a földön lévő, kicsempézett lyuk áll rendelkezésre vagy egy egész érdekes megoldás. Itt a fülkék egy megemelt, kicsempézett részen vannak, ahol középen egy vájat van (áthúzódik a fülkék alatt) és ebben folyik némi víz, lejt az egyik irányba - efölé kell állni és tenni az ember dolgát. Mivel elég átható szag lenne a nap végére, ezért a mellékhelyiségekben állandóan füstölők égnek, így már messziről kicsit érdekes illat érződik, ami a forráshoz közeledve fedi fel több árnyalatát, a folyosón szerencsére a főillat még a füstölőé.

A városi klubokban, éttermekben (már ahol van) ott inkább az egyéni földbe vájt lyuk és az angol wc gyakori.

Ez ugyan nem egészen ez, de a köpködésről is megemlékeznék: igen, létező jelenség, de annyira nem durva, legtöbbször csak harákolás van. Ez eleinte megüti a füledet, de igazából nem para (egy embert láttam a metróban aki odaköpött, de ez kivételesnek tűnt). Szintén kapcsolódó téma a hányás, ami hát buli forgatagában, meg a péntek-szombat estéken előfordul: ezt is elég lazán kezelik, kijön és megy az élet tovább. Oldalra fordulnak és kész, néha persze ez nem annyira jó, mert kicsit arrébb is mehetnének, de van valami felszabadító a testi funkciók ennyire szabad és természetes kezelésében.

4. Egyetem

Sok órám nem volt, itt mindenféle szünet is közrejátszott, meg eleve alig van hivatalosan pár. Mindenesetre az, hogy itt mindenki valami nagyhatalmi (nyugati) országból jött elég menő, mert a poszt-szocialista lét kuriózum, ráadásul Magyarország történelme némi hasonlóságot mutat Kínáéval, így engem kérdeznek meg általában, hogy ez nálatok is így volt? Az más kérdés, hogy még ha úgy is volt, azt hiszem méretben és mélységben sehol nem volt az itteni történésekhez képest + egy óra keretében nincs mindig mód megvitatni a részleteket. Egyelőre ennek a gondolatmenetnek az elején járok, kicsit többet kell erről olvasnom, hogy valami értelmeset is mondjak - next time. Ami az órákat illeti, nagyon meglepő dolgok nincsenek - hacsak a copy right teljes figyelmen kívül hagyása, mivel eddig minden tankönyvem fénymásolt és a tanáraimon keresztül jutottam hozzá: menő rendszer, de persze a tankönyvírók helyében nem lennék boldog. A tanárok, mint már írtam, főleg amerikai képzést kaptak, néha én érzek némi kisebbségi komplexust, ami azt illeti, meg hogy "Kínát most be kell mutatni, mert ez azért nem egy rossz hely" - ez főleg ugye abból fakad, hogy külföldi hallgatóknak tartott órákon ülök. Ez kissé zavar, de persze érthető, majd remélhetőleg el tudok beszélgetni egy-két emberrel arról, hogy ez hogyan is van. Kutatási területet még nem találtam, meg sok forrás csak kínaiul van, viszont nem teljesen reménytelen a dolog - már forog pár dolog a fejemben.

5. Bulik

 Egy helyre jutottam el eddig, az nagyon kis kedves alter bár volt, elektro zenével és sok fiatallal, nagyobb részt külföldiekkel. Érzésre bármelyik nagyvárosban lehettünk volna, a kivilágított emelvényen táncoló kínaiak emlékeztettek arra, hogy talán Ázsiában vagyunk, meg a bárpultosok. Csocsóasztal, dj, angol konferansz, import sörök - éljen a globalizáció! (És dohányozni is lehet bent.) Annyiból örültem, hogy sokan meséltek nekem sznob klubokról, ahova azért be lehet jutni akár ingyen is adott napokon, de bent aztán tényleg cuccos arcok vannak, a kibérelt pamlagokon meg milliomos fehér 50-esek ázsiai lánykák körében. Ilyet még nem láttam, de ígérem beszámolok, ha elkeverednék valami hasonló helyre. Egyelőre az alterebb kocsmák vonzanak, de nagyobb esélyem van a külföldiek által felfedezett/működtetett klubokat megtalálni, egy kínai Gólyá-t valószínű hosszú idő lesz felkutatni, de nem adom fel :) A közelben az egyetemi koli mellett van egy bár, de nagyon gyanús, hogy egy egyen-dizájnt követ (a falon levő ezernyi filcfelirat ellenére), alter-romkocsma feeling, meg persze sok külföldi, vízipipák - nem rossz, de van benne valami nagyon kevéssé spontán. 

Akkor most ennyit - tettem pár képet is a szokásos helyre (üzlet és a "kommunista Kína")

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kinabamentem.blog.hu/api/trackback/id/tr515538250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása